Skip to main content
Newsroom Fact sheet

Societatea Deschisă în Moldova

În anul 1992, când Fundația Soros Moldova (SFM) și-a început activitatea, Republica Moldova abia devenise independentă de Uniunea Sovietică. Situația politică din țară era precară, iar economia - instabilă. Fundația a susținut mai multe școli, biblioteci, muzee și spitale care duceau lipsă de resurse. Pe lângă sprijinul financiar, fundația a contribuit la dezvoltarea primelor organizații neguvernamentale și centre analitice independente din Moldova, suprimate în deceniile de dominație sovietică.

În cei 30 de ani de activitate, Fundația a susținut un spectru larg de actori ai societății civile, printre care instituții media regionale, profesori, medici, inițiative comunitare, apărători ai drepturilor omului și organizații preocupate de integritatea electorală și de lupta cu corupția. Pe tot parcursul activității sale, Fundația a depus eforturi pentru ca cetățenii Moldovei să aibă parte de un guvern transparent, democratic și responsabil.

Infographic showing Open Society's 2021 expenditures in Moldova by theme (Democratic PRactice: 12%; Early Childhood and Education: 5%; Economic Equity and Justice: 27%; Health and Rights: 22%; Higher Education: 2%; Human Rights Movements and Institutions: 3%; Journalism: 11%; Justice Reform and the Rule of Law: 9%; total expenditures in Moldova ($3.4M), and total expenditures in the Europe and Central Asia region ($209.4M)

9 REALIZĂRI ALE FUNDAȚIILOR PENTRU O SOCIETATE DESCHISĂ ÎN MOLDOVA

  1. Aproape 2000 de tineri din Moldova au studiat în străinătate, datorită sprijinului Fundațiilor pentru Societatea Deschisă. Studenții au primit burse pentru studii la universitățile din Europa și Statele Unite, inclusiv Universitatea Central-Europeană, fondată de George Soros.
  2. Fundația a înființat primul birou de avocați publici din țară și prima rețea de parajuriști comunitari. În rezultatul colaborării dintre Fundație și autorități, Republica Moldova a devenit una dintre primele țări post-sovietice în Europa de Est care și-a reformat fundamental sistemul de asistență juridică și acces la justiție.
  3. În 2010, George Soros a oferit fonduri de urgență copiilor și școlilor din Moldova care au suferit de pe urma crizei financiare mondiale. În rezultat, 4000 de copii au primit haine, rechizite școlare și au continuat studiile în pofida dificultăților financiare.
  4. Într-o situație în care media rămâne dominată de politicieni și oligarhi, Fundația Soros Moldova continuă să susțină jurnalismul de investigații, cu ajutorul Centrului de Investigații Jurnalistice, dar și altor instituții media locale.
  5. Fundația continuă să susțină eforturile Moldovei de apropiere de Uniunea Europeană, inclusiv prin suport tehnic pentru reforme în cadrul inițiativei Parteneriatului Estic.
  6. Fundația a susținut dezvoltarea serviciilor sociale inovatoare pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale: casa comunitară, locuința protejată, echipa mobilă, respiro și plasament familial pentru adulți. În acest fel, am contribuit la îmbunătățirea calității vieții a peste 1800 de copii și adulți care au fost anterior internați în instituții rezidențiale.
  7. Fundațiile pentru o Societate Deschisă au investit peste un milion de dolari în servicii de intervenție timpurie la vârstă fragedă, un sistem de sprijin coordonat pentru servicii profesionale copiilor foarte mici cu întârzieri în dezvoltare și dizabilități, precum și familiilor lor. Peste 2000 de copii cu nevoi speciale și familiile lor au primit ajutor.
  8. Fundația, în parteneriat cu alți donatori, a susținut crearea primei Școli de Management în Sănătate Publică, parte a unui efort mai larg de modernizare a domeniului Sănătății Publice.
  9. Fundația a jucat un rol esențial în introducerea îngrijirii paliative în Moldova, prin crearea și finanțarea primelor servicii paliative din țară și prin sprijinirea integrării îngrijirii paliative în sistemul național de sănătate. În fiecare an, mii de persoane primesc sprijin adecvat și trăiesc cu demnitate.

Download

Read more

Subscribe to updates about Open Society’s work around the world

By entering your email address and clicking “Submit,” you agree to receive updates from the Open Society Foundations about our work. To learn more about how we use and protect your personal data, please view our privacy policy.